Opiskelu digitaaliseksi taiteilijaksi

Suomessa digitaalista taidetta, suunnittelua ja grafiikkaa voi opiskella monessa eri oppilaitoksessa. Digitaalisessa taiteessa kannattaa ottaa huomioon, että ammatteihin vaaditaan usein monien eri taitojen yhdistämistä. Pelkällä piirtotaidolla harvoin pötkitään työmarkkinoilla pitkälle, mutta esimerkiksi koodin ja UX-designin taitajille riittää usein töitä monista yrityksistä.
Digitaalista taidetta voi hyödyntää monissa tutkinnoissa. Designmarkkinoija, sisustussuunnittelija, visualisti, graafinen suunnittelija, valokuvaaja, designeri, muotisuunnittelija, muotoilija, elokuvaohjaaja ja monet muut ammatit hyödyntävät vahvasti digitaalista taidetta. Digitaalisella taiteella itseään elättäviä taiteilijoita on suhteessa vähän verrattuna sitä osittain työkaluna hyödyntäviin.

Korkeakoulutasolla digitaalista grafiikkaa voi opiskella vaikkapa medianomin tutkinnossa. Muun muassa LAMK tarjoaa opetusta medianomeille. Tutkintoon kuuluu monenlaisia taitoja, joissa voi hyödyntää myös tietokonetaidetta. Kuvittaminen, valokuvaus, mainonta, julkaisu- ja yritysgrafiikka, typografia, nettisuunnittelu ja kuvallinen viestintä ovat kaikki tärkeitä osia medianomin koulutusta. Useimmat taidekoulut tuntuvat löytyvän pääkaupunkiseudulta.

Suomessa on nykyään ylitarjontaa graafikoista. Monet eivät pääsee toiveitaan vastaavaan työhön ja näkyvyyden saaminen ilman erityisiä saavutuksia on yhä hankalampaa. Jos harkitset graafisen suunnittelijan tai graafikon uraa, kannattaa mahdollisuudet puntaroida tarkasti. Ulkomaille lähteminen tai freelancetöiden tekeminen saattavat olla parhaat vaihtoehdot graafikon työllistymiselle.

Suomessa työskentelevien graafikoiden keskipalkka pyörii noin 2800 euron hujakoilla kuukaudessa. Töitä tehdään paljon erilaisissa mainostoimistoissa ja muissa mediaan liittyvissä tehtävissä. Vapaasti erilaisissa projekteissa työskentelevien graafikoiden ja suunnittelijoiden tienestejä on mahdotonta arvioida.

Uusia mahdollisuuksia digitaalisen taiteen ammattilaisille tarjoaa Suomessa peliala. Moniin peleihin tarvitaan tiukkoja graafisia osaajia ja esimerkiksi kenttäsuunnittelijoita. Näissä töissä on kuitenkin tärkeää hallita myös pelien tekemisen tekniset aspektit. Pelintekemisen ammattilaisia valmistuu Kajaanin ammattikorkeakoulusta.

Digitaalinen taide ja sillä tienaaminen kärsii normaalia taidetta enemmän piratismista. Kopioita on käytännössä mahdoton erottaa alkuperäisitä teoksista. Signeeratut teokset ja viralliset sertifikaatit voivat helpottaa alkuperäisen tekijän tunnistamista. Tekijällä itsellään on normaalia taidetta suurempi vastuu tekijänoikeuksiensa puolustamisessa.

taideopiskelu

Digitaalisen taiteen harrastaminen

Harrastuksena taide on antoisaa jo itsessään, vaikka tienestejä sillä ei haettaisikaan. Monet ovat nykypäivänä innostuneet esimerkiksi valokuvauksesta sosiaalisen median yleistymisen myötä. Kuvien napsiminen ja muokkaaminen on muuttunut melko arkiseksi ohjelmien helpottuessa aina vain enemmän.

”Photoshoppaaminen” tai kuvien muokkaaminen alkaa olla myös siinä määrin yleistä, että saa jatkuvasti olla varuillaan yhä taitavammista kuvamuokkauksista. Mainoksissa näkee tuskin koskaan muokkaamattomia henkilöitä ja melko monet näyttävät hieman ehostavan omaa itseään myös somessa. Taiteelliset omakuvat tuntuvat olevan melko kulumaton trendi, jota varsinkin nuoret harrastavat ahkerasti.

Omien videoiden tekeminen on nykyisin suosittua. Youtube-kanavat ja vastaavat videopalvelut nostavat jatkuvasti suosiotaan ja kiinnostavia videoita tekevät ovat saaneet mainion kanavan levittää niitä. Animaatiot ja monenlaiset videot ovatkin tärkeä osa digitaalista taidetta.

Digitaalista taidetta edustavat myös monet vaikkapa Flashilla tai muilla ohjelmilla luodut selaimella pyörivät pelit. Esimerkiksi mainittakoon vaikkapa suuri Flash-portaali Newgrounds, josta löytyy paljon amatöörien tekemiä pelejä, videoita ja musiikkia tutkailtavaksi ja arvosteltavaksi.

Jos olet kiinnostunut aloittamaan digitaalisen taiteen harrastamisen, riittää alkuun jo oma tietokone ja nettiyhteys. Ilmaisia ohjelmia lähes jokaiseen taiteen tyyliin pursuaa jo ovista ja ikkunoista, joten rahaa ei tarvitse juuri harrastukseen kuluttaa. Jos haluat piirtää tietokoneen avustuksella, tarvitset joko piirtolaudan tai skannerin, jotta saisit tuotoksesi digitaaliseen muotoon. Hiirellä piirtäminenkin onnistuu mutta monet kokevat sen liian kömpelöksi pidemmän päälle.

Nettisivujen suunnittelu onnistuu harrastelijapohjaltakin. Enää ei tarvitse osata edes HTML-koodia perin pohjin, sillä monet alustat kuten WordPress tekevät sivujen tekemisestä helpompaa. Monet taiteilijat esittelevätkin nykyisin portfolioitaan netissä. Pieni koodaustaito auttaa kuitenkin tuunaamaan sivuistaan juuri haluamansa laiset.